MinDig TV                                                                MinDig TV
Digitális földfelszíni átállásról:
A MinDig TV a Magyarországon 2008. december 1-jén elindult digitális földi televíziós szolgáltatás. A digitális földi televíziózás a legtöbb nyugat-európai országban már nagy sikerrel elindult és sok tévénézőt vonz.

A digitális átállás lényege, hogy a tervek szerint 2012-ig megszűnik a hagyományos analóg földi sugárzású televíziós műsorszórás, és helyébe a lényegesen több csatorna átvitelére alkalmas digitális technológia lép.  A jelenlegi, analóg földi sugárzásban országosan három csatornát (m1, TV2 és RTL Klub) lehet továbbítani, ezeket szoba- vagy tetőantennával, ingyen foghatják a nézők.

A MinDig TV szolgáltatás elsősorban annak a 800 ezer háztartásnak kínál alternatívát, akik a földi analóg csatornákat nézik tető- vagy szobaantennával, illetve azoknak, akik előfizetési díj nélküli HD csatornákat szeretnének otthonukba, nyaralójukba. Ahhoz, hogy a digitális földfelszíni adást venni tudják, szükséges egy dekóder (azaz jelátalakító készülék), vagy olyan televíziókészülék megvásárlása, melybe már beépítésre került ez a jelátalakító berendezés. Ezzel a készülékkel és a tetőantennával (egyes, az adókhoz közel eső területeken szobaantennával is) a szabadon fogható tartalmakat előfizetési díj nélkül tudják elérni a tévénézők.

A minDig TV szolgáltatás előnyei az analóg földi sugárzáshoz képest:
  • több tartalom, új csatornák: az előfizetési díj nélkül elérhető csatornák száma a többszörösére emelkedik, a legnépszerűbb közszolgálati és kereskedelmi csatornák érhetők el 
  • új, fizetős tartalmak megjelenése: egy előfizetői kártya segítségével a digitális földi vétellel további közkedvelt csatornák vétele biztosítható 
  • kifogástalan, zajmentes kép- és hangminőség: nincs szellemkép, villódzás, színtorzulás
  •  a legmodernebb technológia alkalmazásával nagyfelbontású (HD) minőségű csatornák is elérhetővé válnak 
  • kényelmesebb kezelhetőség: elektronikus műsorújság (EPG), mely biztosítja a programválaszték könnyebb átláthatóságát
Elérhető műsorok
Előfizetési díj nélkül elérhető tévécsatornák száma: 7
Előfizetési díj nélkül tesztjelleggel elérhető rádiócsatornák száma: 3
Kódolt formában, előfizetői kártyával elérhető csatornák száma: 10
 

Az előfizetési díj nélküli kínálat jelenleg 7 tévécsatornát tartalmaz, ebben megtalálható az RTL Klub és a TV2 kereskedelmi csatornák SD felbontásban, valamint a közszolgálati m1 HD, m2 HD, Duna TV HD és a Duna II Autonómia SD formátumú programjai, tesztjelleggel pedig az Euronews programja érhető el angol, német és francia nyelven. Elérhető továbbá tesztjelleggel három rádiócsatorna, a Magyar Rádió MR1 Kossuth, MR2 Petőfi és MR3 Bartók Rádió adása előfizetési díj nélkül. A 2010. május 25-én indult MinDig TV Extra szolgáltatás (www.mindigtvextra.hu) keretében kódolt formában, előfizetési díj megfizetése ellenében további 10 népszerű csatorna műsora érhető el: National Geographic, AXN, Film+, Cool, SportKlub, Disney Channel, FEM3, Hír TV, ATV és a Private Spice. A MinDig TV Extra szolgáltatás vételéhez az alábbiakra van szükség:
  • megfelelő antennára és az ahhoz kapcsolódó eszközökre (kábelek, erősítők, stb.)
  • egy DVB-T MPEG4 dekóderre (azaz jelátalakító készülékre) vagy egy olyan televízióra, amelybe már beépítették az MPEG4 dekódert
  • egy Conax CAS7-es kártya leolvasóra (amennyiben a dekóder vagy a beépített dekóderrel rendelkező televízió nem képes a Conax CAS7-es kódolt kártya fogadására)
  • egy "MinDigTV Extra" kártyára (kódolt kártya).
A kódolt adások vételére kizárólag a Conax CAS7-es kártya leolvasóval ellátott készülékek alkalmasak.

adások


A MinDig TV szolgáltatás vételéhez szükséges eszközök:

Antenna és kábelezés

A szolgáltatáshoz a jelenleg az analóg műsorok vételéhez használatos legtöbb tetőantenna megfelelő, melyek alkalmasak az UHF frekvenciatartomány vételére. Ha az analóg műsorok vételéhez szélessávú antennát használtak (ilyenek a széles körben elterjedt lepkeantennák és az ún. logper antennák), akkor ezek minden bizonnyal a digitális vételre is alkalmasak lesznek. Ha az analóg antenna keskenysávú volt (ilyenek például a Yagi antennák), akkor új, szélessávú antenna felszerelésére lehet szükség. Akkor is indokolt lehet új antenna felszerelése, ha a vételi hely a digitális műsort sugárzó adótoronytól távol esik, vagy tereptakarásban (pl. völgyben, épület árnyékában) van. Ilyenkor nagy nyereségű vevőantenna és antennaerősítő használata segíthet. Antennaszerelők, szervizes szakemberek mérőeszközökkel meg tudják mérni, hogy megfelelő-e a jelszint.

A zavartalan vétel jó állapotú tetőantenna és koaxiális kábel esetén biztosítható. Szobaantennás vételre akkor van jó esély, ha elég közel lakunk az adóhoz. Az analóg vételi frekvenciákra hangolt antennaerősítők a digitális vételnél nem alkalmazhatók, át kell hangolni ezeket a digitális adás frekvenciájára. A digitális vételnél szűkebb az átmenet a jó minőségű kép és a teljes vételképtelenség között, mint az analógnál, ezért fontos hogy a kültéri eszközök jó állapotban legyenek. Bizonyos településeken az átmeneti időszakban az analóg tévéjelet és a digitális adást eltérő adótorony sugározza, ilyenkor a tetőantennát el kell forgatni, vagy új antenna felszerelésére van szükség. Az adóhálózat öszes adóantennája vízszintes polarizációra van tervezve, ezért a jó vételhez vevőoldalon is vízszintes polarizációjú vevőantennát kell biztosítani.

Televíziókészülékek és dekóder

A hagyományos katódsugaras tévékészülékek önmagukban nem alkalmasak a digitális földi jelek vételére. A digitális adások vételéhez egy dekóder (jelátalakító készülék) vagy olyan laposképernyős televíziókészülék megvásárlása szükséges, amelybe már beépítésre került ez a jelátalakító (DVB-T MPEG-4 HD tuner). A dekódert az antenna és a televíziókészülék közé kell csatlakoztatni. Egy DVB-T MPEG-4 HD dekóder igénybe vételével a hagyományos tévékészülékek számára is elérhetővé válnak a műsorok, nem szükséges új televízió beszerzése, a HD-felbontású műsorokat a dekóder automatikusan hagyományos felbontásúvá alakítja át. Amennyiben HD minőségben kívánja élvezni a HD-ben sugárzott műsorokat, ehhez DVB-T MPEG-4 HD tunert tartalmazó HD-ready vagy full-HD megjelenítő eszköz (laposképernyős tévé) szükséges. Az MPEG-2 tunert tartalmazó HD ready vagy HD plazma vagy LCD tévékészülékekhez szintén szükség van egy MPEG-4 HD dekóderre.

Ha érdekli Önt az alábbi szolgáltatás, akkor bátran forduljon hozzánk, mert mi biztosan segítünk Önnek. Látogassa meg elérhetőségünket és keressen fel minket.

További információkat olvashat a MinDIg TV hivatalos honapján, az aktuális csomagokkal kapcsolatban is.